Noorte kevadlaager Eidaperes


  25-27 märts toimus Raplamaa Kodutütarde ja Noorte Kotkaste kevadlaager. Osalesid organisatiooni liikmed ja ka üks vahetusõpilane Tokyost, kaks pealinna tüdrukut, kelle emakeeleks oli vene keel. Samuti sai kaasa võtta ka oma sõbra, kes pole organisatsiooni liige.
Laager toimus Eidapere koolis ning kohale oli tulnud üle 100 noore.

Kõik laagrid algavad ikka avarivistusega, mis on tähtis, et saaks kõigile üle korrata laagri reeglid ja ohutusnõuded. Samuti sai teha ülevaate laagrikavast. Laager algas 25 märtsil, ehk päeval mil toimus märtsiküüditamine siis laagri vanem rääkis lastele sellest päevast ja süüdati ka leinaküünlad. Nagu tavaks on saanud, on laagrid nutivabad. Kes jättis oma telefoni juba teadlikult koju ning kes sai selle anda hoiukarpi, mille sai tagasi laagri lõpus.
3 laagripäeva jooksul sai õpitud vägapalju erinevat ning samuti ei jäänud puudu ka lõbusad tegevused ning mängud.

Kaitseliidu noorteorganisatsioonidel on oma väljaõpe, mis on jaotatud järgu- ja erikatseteks, mille sisu ja raskusaste muutub vastavalt vanusele. Kus VI järk on madalaim ning I järk kõrgeim.
VI järgu noored õppisid Kodutütarde ja Noorte kotkaste tõotust, mitu vappi on Eestis ja mis värvi need on. Teavad presidente ja tunnevad piltide järgi ära. Teab, mis on Kaitseliit. Oskab selgitada, kes on kodutütar või noorkotkas. Oskab tervitada ja pöörduda erinevate inimeste poole. Samuti õpiti riiklike tähtpäevi ja lihtsamat esmaabi.

V järgu noored õppisid kaarti ja kompassi ning said rividrilli harjutusi, et valmistuda maakaitsepäevaks.

IV järgu noored said eelnevalt teha kodutöö, mida siis esitleda teistele laagris. Teemaks elukoha vaatamisväärsused. Käsitleti veel riigikaitse teemasid.

Praegusel ajal kus räägitakse vaid valmistumisest ja valmis olemisest, olime ka meie noortele õpetamas vajalikke oskuseid kriisi tegutsemisel.
Näiteks matkatarkuste töötubades räägiti erinevatest lõkketüüpidest ning mis ajal millist lõkketüüp kasutada. Millise lõkke peal on hea süüa valmistada ja milline annab varju all paremini sooja. Kuidas lõket teha ja säilitada. Õpiti valmistama paracord käepaela, et alati sul oleks 2m nööri käepärast. Ja et nöörist ka kasu oleks sai selgeks ka 4 erinevat sõlme (meremehe sõlm, surmasõlm, liuglev aas ja seasõrg). Samuti õpiti kuidas lihtsate vahenditega vett filtreerida. Tuletati meelde või õpiti kuidas helistada 112, väiksematele korrati üle metsas eksimise reegleid ning kuidas pakkida seljakotti. Suuremad noored arutasid kriisi varude üle. Kõige pealt tutvustati kriisivaru kasti, mis on mõeldud selleks, et üks 4 liikmeline pere nädala üle elaks. Siis palusime mõelda, et kui kriis hakkas just nüüd ja kestab pool aastat. Mõelge sellele, kus elate, kas oma majas korterelamus, maal, linnas, alevis. Vett, elektrit, gaasi mitte midagi ei ole üle Eesti. Kõik on kinni, raha ei ole, mitte kuhugi ei ole sõita. Kuidas vett saate, kust toitu, kus wc käite jne. Mida rohkem teemasse süvenesime, seda tõsisemaks lapsed jäid. See oli teema, mis pani neid tõsiselt mõtlema. Tegime ettepaneku, et seda ka kodus pereringis arutada.

Vanema vanuseastme noortele oli ka tulnud Tauri Tallermaa rääkima õppimise vajalikkusest ning aju kasutamisest. Põhjendas väga lihtsalt ära, miks just selles vanuses on vaja uusi teadmisi ja oskuseid omandada.

Mis laager see on kui pole teatrit. Isetegevusõhtuks oli noortel ülesandeks esitleda muistendeid aga neid erinevates žanrites. Oli ooperit, balletti, luulet jne. Etteasted kujunesid igati humoorikateks. Kui ikka tahtmist on, siis leiutatakse igati põnevaid lahendusi.

Laupäeva õhtu kulminatsiooniks oli disco. Discoriks meie oma Rapla meleva liige DJ Mamba. Sai tellida soovilugusid. Juhendajate suureks üllatuseks oli see, et tänapäeval koolis enam discosid ei ole. Kui vaadata seda, et igas vanuses noored võtsid selle väga positiivselt vastu, siis tuleb seda sügislaagris korrata.

Laagris said ka rühmajuhiks ning salgapealikuks õppijad oma esimesed praktikad kui nad said vastutada väiksemate rühmade eest. Nende ülesandeks olid ka hommikuvõimlemiste läbiviimine õues. Samuti said nad ette valmistada laagrilistele pühapäevase matka koos tegevuspunktidega. Meie tublid salgapealikud ja rühma uhid said suurepäraselt oma ülesandega hakkama. Siit kasvavad ehk uued noortejuhid.
Piltide autor Helina Reisalu
Kogu pildigalerii on nähtav SIIT
Eelmine
Nobenäpu laager
Järgmine
Kohila Noored Kotkad võtavad hoo üles

Lisa kommentaar

Email again: